Solar

Hoefnagels Projecten Solar

Hoefnagels Projecten (HP) is sinds 2013 actief in de wereld van zonne-energie.
Vanuit het kantoor in Heerlen worden projecten aangestuurd in heel Nederland en een enkele keer daarbuiten. Het gaat daarbij om de ontwikkeling van grootschalige PV-installaties zowel op industriele daken als “ground-mounted PV” ofwel zonneweides.
Landelijk heeft de bouw van solar installaties in Nederland de laatste jaren een grote vlucht genomen.

Zonnestroomvermogen per segment

Totaal geïnstalleerd vermogen in Nederland

Vanuit het streven naar een duurzame energievoorziening zit er grote druk op de uitbouw van solarinstallaties capaciteit. Nadat eerder in het Nederlandse energieakkoord en in het Klimaatakkoord van Parijs europees en landelijk doelen zijn gesteld voor de te realiseren duurzame energie capaciteit, is dit in 2020 en 2021 via de Regionale Energie Strategieen (RES) vertaald naar regionaal en gemeentelijk beleid met concrete doelstellingen en randvoorwaarden.
 
De in de RES’n door de regio’s, en onderliggende gemeentes, gestelde targets, moeten leiden tot Energieneutraal in 2050 en vaak 2040. Deze doelstellingen kunnen alleen gehaald worden wanneer er daadwerkelijk veel windmolens en solarinstallaties gebouwd worden. De potentie van solar op grootschalige industriele daken wordt vaak overschat. Door onvoldoende draagkracht, eisen vanuit het gebruik in het gebouw, de verzekering of de juridische structuur, zijn uiteindelijk minder dan 20% van de daken geschikt.
Zonder grootschalige solarinstallaties op land zullen de doelstellingen niet haalbaar zijn. En dit zal op de meeste plaatsen toch echt in de “eigen achtertuin” moeten gebeuren.
De sterke groei van de laatste jaren zal dus moeten doorzetten. In 2022 was het totale aandeel hernieuwbare energie gegroeid naar 40% van de electriciteitsmix (ten opzichte van ons totale energiegebruik is dat overigens minder dan de helft daarvan).
Solar met een aandeel in deze elektriciteitsmix van circa 14% zal nog heel wat moeten groeien om hernieuwbare energie echt de grootste energiebron in Nederland te laten worden.

Aandeel zonnestroom in elektriciteitsmix

HP is specialist in explosieve markt met lastige uitdagingen
 
De markt zal groeien ondanks een aantal actuele uitdagingen. De subsidies zijn sterk dalende, terwijl de daling van de investeringskosten achterblijft. Eerst door Corona, waardoor de import uit vooral China stagneerde, nu door hoge energiekosten en groeiende handelsbarrières.  Er is congestie op het stroomnetwerk dat nooit gebouwd is om decentraal, vaak op plekken waar weinig mensen wonen, stroom terug te leveren, De komende paar jaar zal dat, totdat het probleem is opgelost, de mogelijke locaties voor een zonneweide sterk beperken. Lokaal gebruik van de opgewekte stroom en “piek-shaving” van de productie door de inzet van grote batterijen, kunnen het probleem voor een deel oplossen.
 
Kennis hoe parken kunnen worden ingepast in het landschap is een belangrijke succesfactor. HP-Solar werkt hiervoor samen met diverse deskundige bureaus.
 
Dubbel grondgebruik is een begrijpelijke doelstelling bij het realiseren van zonneweides. HP heeft één van de eerste zonneweides op een vuilstort gerealiseerd en heeft bijvoorbeeld ook ervaring met het overdekken van parkeerplaatsen. Dubbel grondgebruik op landbouwgronden, Agri-PV genoemd, is sterk in ontwikkeling. HP-Solar ontwikkeld nu projecten met grote biodiversiteit onder de panelen. Door de inzet van hogere en lichtdoorlatende opstellingen wordt de teelt van zacht fruit, diverse bloemsoorten en een groeiend aantal andere gewassen prima mogelijk onder de panelen. 
 
De belangrijkste uitdaging is het vinden van draagvlak voor de projecten; Iedereen wil kampioen duurzaam zijn, maar produceer die duurzame energie alstublieft niet in mijn achtertuin! Zonder draagvlak loopt iedere vergunningprocedure spaak.
Het beleid streeft naar 50% lokaal financiële participatie en particulier eigenaarschap om draagvlak te helpen creëren. Hoe doe je dat als er weinig mensen in de buurt wonen en die bovendien echt niet allemaal risicodragend willen investeren. 
De belangrijkste succesfactor voor het noodzakelijke draagvlak blijft echter zorgvuldige, tijdige en transparante informatie-uitwisseling en overleg met alle stakeholders in het ontwikkelproces. 
Hoefnagels Projecten is hier zeer ervaren in.

Solar Development Partner en
Goldbeck Solar

In 2021 werd Solar Development Partners BV (SDP) opgericht. HP is hierin mede-eigenaar en voert de directie. Samen met enkele ervaren partners worden grootschalige solarprojecten ontwikkeld. Begin 2023 was een projecten pijplijn van circa 200MWp gerealiseerd.

SDP is zakelijk partner van het internationale solarbedrijf Goldbeck Solar GMBH. SDP is voor Goldbeck de exclusieve ontwikkelaar van solarprojecten in Nederland. Goldbeck treedt daarbij op als de EPC’r (bouwer) en belegger van de door SDP ontwikkelde projecten. Goldbeck Solar heeft inmiddels in 20 landen installaties gebouwd met een totaal vermogen van 1.500 MWp gebouwd. Ook in Nederland zijn een flink aantal grootschalige projecten gerealiseerd. Hieronder de grootste zonnecentrale in Nederland met een vermogen van 103MWp (Midden-Groningen).

https://goldbecksolar.com/nl/

Bent u grondeigenaar van een stuk grond
van 5 hectare of groter,
en denkt u dat uw grond geschikt is
om een zonneweide te realiseren
neem dan contact met ons op.

Wij kunnen de grond langjarig

van u huren voor de ontwikkeling en
exploitatie van een zonneweide.  
Ook kunnen wij u ondersteunen
wanneer u zelf wilt investeren in
een zonneweide en de ontwikkeling
in eigen hand wilt houden.

Kennisgebieden en toegevoegde waarde Hoefnagels projecten

  • Projectmanagement integrale ontwikkeling zonneweides
  • Locatieonderzoek
  • Haalbaarheid analyse en financiële bewaking
  • Landschappelijke inpassing
  • Dubbelgrondgebruik
  • Omgevingsdialoog
  • Participatiemodellen
  • Principe akkoord en omgevingsvergunning
  • Subsidieaanvraag
  • Netwerkconnectie
  • EPC aanbesteding en directie
  • Overdracht belegger/eigenaar

HP Solar zorgt voor het gehele proces, van het zoeken van geschikte locaties, het verwerven van die locaties, maatwerk ontwerp en landschappelijke inpassing, de omgevingsdialoog met alle stakeholders, het aanvragen van vergunningen en subsidies, het regelen van de netwerkconnectie tot en met aanleg en oplevering.
 
HP Solar is altijd een betrouwbare en resultaatgerichte partner.

Projecten